Hoe Hulck is begonnen

Hoe is Hulck begonnen? Het eerste idee van een duurzame hockeystick kwam bij mij, Sjoerd Woelders, al in 2011 naar voren. Ik zag steeds vaker biologische producten in de supermarkt en auto’s die gedeeltelijk op elektriciteit konden rijden. Ik ben op zoek gegaan naar sportproducten die duurzaam gemaakt werden of uit duurzame grondstoffen gemaakt werden. Deze kwam ik helaas niet tegen! Hieronder neem ik je graag mee naar wat er vanaf toen allemaal gebeurd is.

Foto: Dit ben ik tijdens de opname van onze crowdfunding video.

 

Waar komt Hulck vandaan?

2011

In 2011 is het idee van een milieuvriendelijke hockeystick geboren en ik ben gaan uitzoeken hoe en waar ik dit kan realiseren. Ik ben begonnen bij de TU Delft en kwam in contact met de Nederlandse fabrikant NPSP die gespecialiseerd is in composieten. Zij waren toen ook al ver in het toepassen van natuurvezel in producten. Helaas, door een gebrek aan tijd en financiën strandt het idee.

2012

Na diverse afspraken met NPSP komen wij tot de conclusie dat er toch een mogelijkheid moet zijn om de natuurlijk sticks te kunnen onderzoeken.

2013

Dankzij een kleine subsidie vanuit de Kamer van Koophandel kon er worden begonnen met een haalbaarheidsonderzoek. Dit werd gedaan door de Avans Hogeschool om inzicht te krijgen in wat consumenten vinden van duurzaamheid en of er interesse is in producten hiervan. Eind 2013 is het onderzoek klaar en blijkt dat consumenten zelfs iets extra’s over hebben voor duurzame producten, om de wereld te verduurzamen zolang de kwaliteit er maar niet onder leidt.

2014

In 2014 is er begonnen met een tweede subsidie van de provincie Zeeland in samenwerking met Van der Bilt zaden . Van der Bilt voorziet mij en NPSP van het Nederlandse vlas om te experimenteren met het maken van een hockeystick van vlas.

Foto: Van links naar rechts het eerste een aantal prototypes die uit dit project zijn gekomen.

Tegelijkertijd zien wij de mogelijkheid om via een Europese subsidie vanuit Brussel het project een boost te kunnen geven. Met diverse Duitse partners erbij dienen wij eind 2014 een aanvraag in.

2015

Via het project met Van der Bilt Zaden en de provincie Zeeland zijn de eerste sticks gemaakt en komen wij tot de conclusie dat de manier waarop wij sticks graag willen maken nog veel studie nodig heeft. Er is wel een werkend prototype gemaakt (zie de foto hierboven prototype 3) maar die is nog te fragiel. Via dit project komt de TU Delft weer in beeld en is er een student Industrieel Ontwerper die wil afstuderen op duurzame hockeysticks. Blijft alleen de vraag nog hangen, hoe gaat het sportmerk heten?

2016

De aanvraag voor de Europese subsidie is goed gekeurd en het project gaat lopen t/m februari 2018. Het idee van de samenwerking is om een duurzame hockeystick in Europa te maken waarbij vlas gebruikt wordt en het gehele proces zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt. De student van de TU studeert ondertussen af en komt tot de conclusie dat een stick van alleen vlas niet haalbaar is en dat er een combinatie gezocht moet worden met de huidige vezels in sticks (carbon en glasvezel). Ondertussen wordt er besloten dat er nu al bijna 5 jaar aan dit project gewerkt wordt en dat het tijd wordt om een hybride hockeystick in de markt te zetten. Via de hockeyschool (Holland Hockey) wordt er in de tussentijd gezocht naar een producent van hockeysticks. Samen met Bcomp uit Zwitserland is het gelukt deze fabriek genoeg vlas te leveren om de eerste prototypes te maken. Deze bevielen zo goed dat het echt tijd is om naar de markt te gaan met de sticks.

Maar welke naam gaat het merk dragen? Het is groen en het moet sterk zijn. Na meer dan 1 jaar brainstormen en veel overleg met diverse personen was er maar één naam mogelijk HULCK. Afgeleid van de gelijknamige strip, maar dan met een C erbij om ervoor te zorgen dat er geen inbreuk gemaakt wordt op de stripfiguur The Hulk.

2017

Het Europese project loopt nog een jaar en we maken veel progressie! We starten met Crowdfunding om Hulck te lanceren en om de eerste grote batch aan sticks te kunnen bestellen. 2017 gaat een super jaar worden en in de toekomst moet er ook een kledinglijn volgen. Het verduurzamen van het hockeyveld, de lease stick op de markt brengen kunnen wij niet alleen. Beste je eigen Hulck hockeystick abonnement via de link die hieronder staat zodat dit allemaal mogelijk word!

Ben je enthousiast? Vanaf nu kan je een stick kopen!

Neem contact met ons op

Contact


Telefoonnummer: 06 - 15 18 60 87
Whatsapp: 06 - 15 18 60 87
E-mail: info@hulck.com

Webshop


Hulck webshop